Faxsen – en legende på havet

05.02.2016 12:58

Svært mange fra Mørekysten og helt opp til Finnmark har kjennskap til denne båten: «Faxsen», bygd i 1916, 70,5 fot lang og med hjemmehavn i Bliksvær litt utenfor Bodø.

Ofte er båter av en slik årgang ikke lenger å se ute på havet, men iherdige entusiaster som kalles MK «Faxsen» et flytende kulturminne, har tatt vare på denne flotte kutteren. I dag kan du faktisk leie den til turer.

«Faxsen» har en rik historie. Harald Pedersen fra Bliksvær fikk båten bygd, og navnet har den etter en båe nordvest av nettopp Bliksvær. Den bryter på flo sjø når det er uvær, står tørr ved fjæra, og er også avmerket på kartet med skrivemåten «Faksen».

Sammen med broren Fridtjof overtok Harald Pedersen fiskebruket i Kårøya og Prestholmen på Røst etter faren Hartvig. Dette var en skikkelig maritim familie som tidligere hadde drevet med seilskuter, men utviklingen skred fram, og Hartvigs sønner satset på motordrevne båter. Båten ble bygd av Nils Skandfers båtbyggeri ved Kullstadsjøen utenfor Mosjøen. Opprinnelig skulle den måle bare 62,5 fot og ble levert med en firetakts tosylindret Alpha glødekulemotor. Seilføring hadde den også med fokk, storseil og mesan. I dette tilfellet hadde den også en treroms lettbåt. På den tida hadde den et forholdsvis lite styrhus, en mannskapslugar som rommet fem køyer samt to køyer i kahytten under dekk og en køye i klesskapet i kahytten. Skandferbåtene hadde et veldig godt rykte. Det ble sagt at bare «de beste fiskerne hadde råd til å skaffe seg en skandferbåt».

I Kyst og båter i Nordland kan du lese mer om MK «Faxsen»!

Foto: Stiftelsen Faxsen

—————

Tilbake