«Eiken» – skuta som satte rekord på Svalbardfeltet

24.08.2015 10:22

M/K «Eiken» ble bygd i Herrandsbygda i Hardanger i 1910 og var opprinnelig laget som en spisstemnet selsskøyte. Fra Båtan og havet (2014) kan vi lese følgende historikk:

Den fikk først navnet «Fremad». I 1914 ble det innsatt en Populær motor på 20 HK. Båten endret navn til «Eiken» etter eieren Severin Eiken fra Herrandsbygda. Noen år seinere var «Eiken» hjemmehørende i Haramsøy, hvor den skiftet eier to ganger før Statens Fiskarbank overtok i 1929. I 1930 ble båten solgt videre til firmaet Dragøy & Torgersen i Skrolsvik på Senja. Under verkstedopphold i Kristiansund i 1947 fikk båten kutterhekk og nytt rorhus. Deretter ble den forlenget til 68 fot og utstyrt med ny motor, en 100 HK Union. 

Robert Pedersen var parthaver i båten i over 30 år. Han var en pioner på vinterlinefiske ved Svalbard. Fra 1938 rapporteres det om følgende: «Ett enkelt fartøy fisket ved Vest-Svalbard også gjennom hele oktober måned og kom ikke hjem til Tromsø før den 1. november. Det var M/K «Eiken». 

Aldri før har noe ordinært fiskefartøy vært så lenge utover høsten på Svalbardfeltet. «Eikens» fangst bestod av stor, feit torsk». M/K «Eiken» ble til slutt senket utenfor Harstad. 

—————

Tilbake