Det gode vennskap

11.12.2015 19:33

«Å møte et menneske er som å åpne en bok», skriver Gudrun Thomassen i sin bok Det gode hjerte. Ambres taler, Gudrun forteller. Etter cirka 40 år med sammenhengende åndelig skrivekontakt ønsker hun å dele med leseren det hun har mottatt i løpet av de siste seks årene. Ambres har ofte tatt opp temaer som utøvelse av vold, kriminalitet og krig, og han snakker mye om å tenke nytt, legge om livsstil og styresett. Han kommer hele tiden tilbake til vårt hjertelag, vår omtanke, vår forståelse for alt som lever i den verden som omgir oss:

«Så lenge har dere dyrket det som dere minst ønsker for dere selv. Hva tror dere at dere har høstet som ballast for deres sjel ved å dyrke de mørke sidene av menneskelivet? Hvorfor har dere ikke heller dyrket det gode, kjærligheten, tilgivelsen, nestekjærligheten, alt som bygger opp og skaper det dere alle innerst lengter etter: trygghet, godhet, glede? Det er som et paradoks i deres tilværelse at dere dyrker mye av det som frastøter dere», skriver Gudrun, og føler at Det gode hjerte blir som et dokument om fredsarbeid på flere nivåer.

I kapitlet «Det gode vennskap» deler Ambres sine tanker om å sette pris på det ekte vennskapet, som både gir glede og menneskeverd for begge parter. Kapitlet gjengis her i sin helhet:

 

Det gode vennskap

La deres tanker dreie seg mer om det å skape, det å bygge opp, det å møtes med andre. Det sosiale er som en smurning i livets maskineri. I møte med andre får dere ideer og nytt innsyn i mye – fra det enkle i dagliglivet til tanker mot fremtiden, et gløtt inn i andre menneskers tankeverden, i deres ønsker og håp.

Kast ikke bort tanken på at det ikke har noen verdi å legge et besøk til noen veldig unge eller til noen i andre enden av skalaen om du lever midt i livet. Alle har noe å bidra med av verdi. Husk at de unge kan ha nye tanker, og de gamle kan dele ikke bare av sin erfaring, men de kan ha tenkt mange tanker som de kanskje ennå ikke har delt med noen andre. Noen av disse tankene kan være som perler eller edelstener.

Det er ikke bare de med en lang utdannelse som kan tenke. Lær dere å lytte til alle dere møter, og stans opp når dere møter noen. Du kan også avlegge et besøk senere hos noen du ikke kjenner så godt. Kanskje blir du overrasket over ditt nye bekjentskap. 

Å møte et menneske er som å åpne en bok. Det første møtet er som oftest et par sider i denne boken hvis møtet er kort. Lær deg å bla videre. Når dere møtes senere, kan du bringe på banen nye samtaleemner og tema, både for å få et bedre kjennskap til personens interesser, kunnskaper og syn på forskjellige områder av det som skjer i samtiden. Slik kan du få opplysning og kanskje råd som du ikke vil få andre steder. De gode personlige bekjentskaper er den beste ballast du kan bære på.

Lær å sette pris på det gode vennskap. Omtanke og ytelse må ikke bare gå én vei. Du må yte noe tilbake for at vennskapet skal bestå. Slik kan du skape det gode liv mens du er gjest her på Jorden.

—————

Tilbake