Senja - øyriket i nord

15.06.2015 10:44

Storslagen natur og rikholdig historie: Norges nest største øy har mye å by på.

Senjaboka fra 2008, i nyopplag fra 2013, viser ikke bare øyas naturskjønne omgivelser og skarpskårne fjell, men også hverdagsgløtt fra nåtid og nær fortid. Med sin trespråklige tekst (norsk – engelsk – tysk) fungerer boka like mye som en reiseguide som den er en vandring i øyriket til glede for «innfødte».

Over ligger Senjahopen og Mefjordbotn badet i sol (foto: Bjørn Rasch-Tellefsen, To-Foto). Før andre verdenskrig var det forholdsvis liten virksomhet i Senjahopen. Da måtte bygdefolket ut til den mer livskraftige bygda Mefjordvær for å handle. De siste tiårene har det snudd, og Senjahopen er i dag et fiskevær med stor aktivitet og optimisme.

På bildet under ser vi den første traktoren som kom til Grunnfarnes, og trolig også en av de aller første på hele Senja. Den hadde jernhjul og neppe samme komfort som dagens modeller. Like fullt var den nok en kjærkommen hjelper da den ble innkjøpt allerede før andre verdenskrig. Eier var Harald Larsen, som her har sin tremenning Anna Hansen (senere Johansen) ved sin side. Bildet er utlånt av Asbjørg Hole. 

—————

Tilbake