Da Roald Amundsen var skårunge

04.05.2015 11:31

«Lokalhistorie» er av og til et litt misvisende begrep. Noen ganger er den like mye verdenshistorie.

Det var særlig Hammerfest og Tromsø som ledet an i ishavsfangsten her i nord. Den tok til rundt 1820, og båter fra hele landet deltok. I Troms gjorde blant annet Gratangen og Balsfjord seg bemerket under ishavsfangsten.

En av ishavsskutene fra Gratangen var den 72 fot store seilskuta «Exelsior». Den var eid og drevet av Bertheus Eilifsen. Med seg hadde han flere sambygdinger, og på den måten vokste ishavsmiljøet seg sterkt nettopp i Gratangen.

Bertheus Eilifsen var en ishavspionér av de sjeldne. Allerede i 1894 var han med på sin første tur. Fangstmannen Hans Johannesen fra Tromsø var skipper om bord. Med på denne turen var for øvrig også en ung førstereisgutt fra Oslo: Roald Amundsen.

Ishavsfangst var forbundet med fare på flere vis, og under krigen hendte det også at mannskapet ble innlemmet i militære styrker. Da «Sælen» av Hammerfest gikk seg fast i isen og forliste ved Spitsbergen i 1940, greide mannskapet å holde seg i livet på isen i flere uker før de ble berget. Da de omsider kom seg til Longyearbyen, hadde det gått 42 døgn siden de hadde forlatt den synkende «Sælen».

Men i Longyearbyen ble mannskapet – som så mange andre – evakuert til England hvor de ble innlemmet i de militære styrkene. De fiskerne som hadde forlatt barn og familie i Norge en vinterdag i 1940, kom ikke tilbake til Norge igjen før våren 1945.

Vil du lese mer ishavs- og båthistorie fra Troms? Det finner du i Båtan og havet – fartøy og fiskere i Troms.

På bildet ser vi «Sælen» etter at den har gått seg fast i isen. På dekket står mannskapet. 

—————

Tilbake